WIJ ZIJN DE VERANDERING DIE WE ZOEKEN

Barack Obama

ONZE VISIE

PIJN, MOE OF HÉT MOET

Leer je lichaam anders waarnemen en neem terug controle.

We leven in een wereld waarin veel mogelijk is. En waarin er ook veel van ons wordt verwacht. Als je maar genoeg ‘wilskracht’ hebt, dan kan je alles bereiken. Je wordt aangespoord om ‘over de eigen grenzen te gaan’. Want dan toon je wie je écht bent.

Tot het lichaam halt roept. En je op het punt komt waarop je jezelf in vraag moet stellen. Min of meer gedwongen door een niet wijkende vermoeidheid of door pijn. Of gewoon omdat de drive er niet meer is. Kan ik nog zo verder? En wil ik dat wel écht?

Wanneer het lichaam hapert, maken we ons grote zorgen. Je betwijfelt of je nog de dynamiek hebt om een nieuwe richting in te gaan. Vertrouw op het vermogen om je aan te passen en om een eigen regie te voeren. Vertrek vanuit hetgeen je (nog) kan en wordt terug vriend van je lichaam.

Hoe je in de wereld ‘staat’ beïnvloedt je denken. Negatieve emoties tonen zich in het lichaam en kunnen dus deels via het lichaam veranderd worden.

Waarom wij het lichaam niet aan de kant laten staan lees je hier.

JE ‘OPGEBRAND’ VOELEN OVERKOMT JE NIET ZOMAAR.

Jijzelf én de context moeten veranderen.

Als mens zijn we continu in interactie met de omgeving, we nemen ‘waar’ en ‘als waar’. Waarnemen is echter selectief, een zelfde omgeving wordt door ieder verschillend ervaren en geïnterpreteerd.

De context waarbinnen we functioneren speelt een grote rol. Die context moeten we breed zien. Wat anderen of de maatschappij van ons verwachten beïnvloedt ons zelfbeeld én ons handelen.

Jezelf leren observeren en begrijpen wat de situatie is – en binnen welke context je functioneert – doet vat krijgen op de realiteit en is de eerste stap naar het (her)winnen van autonomie en zelfregie.

VERTRAGEN GEEFT VERANDERING EEN KANS, MAAR HET LOST NIET ALLES OP …

We hebben het sinds 2001 van Kabat-Zinn, Ph.D, zelf geleerd en sindsdien Mindfulness als methode als een belichaamde techniek uitgewerkt én toegepast om te leren vertragen. Vertragen is nodig om iets anders mogelijk te maken dan waar we steeds klaar voor zijn: onze gewoontes.

Gewoontes zijn hardnekkige dingen. We voeren ze onbewust uit zonder erbij na te denken. Ze voelen vertrouwd – versta veilig – aan. Breken met gewoontes is minder gemakkelijk dan men denkt. Ook als we er ons van bewust zijn dat we door die gewoontes slechter functioneren.

Breek de gewoontes die je belemmeren en voer je eigen regie.

PRAKTISCHE FILOSOFIE KAN HELPEN

Voor een steeds veranderende omgeving – en onze interacties met – zijn er weinig kant en klare antwoorden die ons kunnen leiden. Wat vandaag het antwoord is, verliest waarde wanneer de context verandert.

Er wordt ons verteld dat wijzelf verantwoordelijk zijn, dat we door alles onder controle te houden succes zullen hebben. Dat kan niet. Leven kent ook toeval en invloeden van buitenaf. Je lichaam kan je dwingen om je toekomstperspectief te veranderen, de context waarin je leeft kan plots een andere wending nemen.

Beter is om de juiste vraag te stellen: ‘wie ben ik, wat kies ik en wat wordt er van mij verwacht binnen de situatie waarin ik me nu bevind’. Praktische Filosofie kan daarbij helpen.

Praktische Filosofie – de naam zegt het al – is geen lessen in filosofie maar reikt methoden, ideeën, visies aan vanuit de filosofie zodat het eigen denken opengetrokken wordt naar een bredere horizon. Om dan vanuit dat nieuwe kader tot een ander functioneren te komen.

Praktische filosofie is een waardevolle aanvulling om tot zelfregie te komen. Het scherpt de creativiteit om in elke nieuwe situatie op zoek te gaan naar een manier om de context in een breder kader te plaatsen.

Praktische filosofie is een belangrijk onderdeel van het YesBody-traject

VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN

Kennismaking is vrijblijvend en gratis.

Vraag hier je video call aan